Hoe kun je zelf incasso uitvoeren als kleine ondernemer?

 Hoe kun je zelf incasso uitvoeren als kleine ondernemer?

Als kleine ondernemer kan het lastig zijn om met incasso om te gaan. Je hebt wellicht niet de middelen om een incassobureau in te schakelen en je hebt waarschijnlijk ook niet veel ervaring met incasso. Toch is het belangrijk om achterstallige betalingen te innen, omdat dit anders grote financiële gevolgen kan hebben voor jouw bedrijf. In dit artikel bespreken we hoe je als kleine ondernemer zelf incasso kunt uitvoeren.

Stap 1: Stuur een betalingsherinnering

Voordat je overgaat tot incasso, is het belangrijk om eerst een betalingsherinnering te sturen naar de debiteur. Dit kan een vriendelijke reminder zijn dat de betalingstermijn is verstreken en dat je nog geen betaling hebt ontvangen. Geef de debiteur hierbij een nieuwe betalingstermijn, bijvoorbeeld 7 dagen. Vermeld ook dat je bij uitblijven van betaling verdere stappen zult ondernemen.

Stap 2: Stuur een aanmaning

Als de betalingsherinnering geen effect heeft gehad en de betalingstermijn opnieuw is verstreken, is het tijd om een aanmaning te sturen. Hierbij geef je aan dat je de vordering uit handen zult geven aan een incassobureau als de betaling niet binnen een bepaalde termijn (bijvoorbeeld 14 dagen) wordt voldaan. Vermeld hierbij ook de kosten die gepaard gaan met het inschakelen van een incassobureau, zoals de incassokosten en wettelijke rente.

Stap 3: Inschakelen van een deurwaarder

Als ook de aanmaning geen effect heeft gehad, kun je overwegen om een deurwaarder in te schakelen. Dit is een officiële gerechtsdeurwaarder die bevoegd is om namens jouw bedrijf de vordering te innen. De kosten van een deurwaarder zijn vaak hoger dan die van een incassobureau, maar hij heeft wel meer bevoegdheden om druk uit te oefenen op de debiteur.

Stap 4: Juridische stappen ondernemen

Als het inschakelen van een deurwaarder ook niet leidt tot betaling, kun je ervoor kiezen om juridische stappen te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een dagvaarding of kort geding. Dit is echter een ingrijpende stap die vaak hoge kosten met zich meebrengt en bovendien veel tijd in beslag neemt.

Conclusie

Als kleine ondernemer kan het uitvoeren van incasso een lastige en tijdrovende taak zijn. Echter, door een gestructureerde aanpak te volgen en gebruik te maken van de beschikbare tools en hulpmiddelen, kan het incassoproces soepeler verlopen en kan er een hogere kans op succes worden behaald. Met deze tips en tricks kunt u als kleine ondernemer zelf incasso uitvoeren en uw cashflow beheren.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *