Affiliate website maken: Gratis stappenplan en tips

 Affiliate website maken: Gratis stappenplan en tips

Wil jij beginnen met affiliate marketing? Dan is het belangrijk om over een goed bezocht kanaal te beschikken. In veel gevallen gaat dit om een affiliate website. Belangrijk is dat je deze website op de juiste manier opbouwt en rekening houdt met verschillende factoren. Wil jij weten hoe je een affiliate website kunt maken? 

In dit artikel geven we je een stappenplan waarin wordt verteld hoe je het maken van een website aan kunt pakken. Daarnaast zullen we je een aantal tips meegeven die jou kunnen helpen bij het creëren van een succesvolle affiliate website. 

Wat is affiliate marketing precies? 

Met affiliate marketing zorg je ervoor dat je producten van een andere partner op jouw website promoot. Dit doe je door affiliate links te plaatsen in de teksten die op jouw website worden weergegeven. Zodra een websitebezoeker op de link klikt, wordt hij of zij doorverbonden naar de website die het product verkoopt. 

Bestelt deze bezoeker het product? Dan ontvang jij een commissie. Je hebt namelijk bijgedragen aan de verkoop van het product. Het is overigens goed om te weten dat de klant dit product niet direct hoeft aan te schaffen. 

Door middel van het plaatsen van cookies, wordt er geregistreerd dat de bezoeker eerst jouw affiliate website heeft bezocht. Vaak is het zo dat als de bezoeker binnen 30 dagen het product alsnog besteld, dan ziet het systeem door middel van de geplaatste cookie dat jij hier aan hebt bijgedragen. 

Producten kun je op verschillende manieren promoten. In sommige gevallen wordt dit gedaan via sociale mediakanalen, maar ook blogs en affiliate websites zijn populaire vormen voor het promoten van een product. 

Hoeveel je kunt verdienen met affiliate marketing

Affiliate marketing is een perfecte manier om een online inkomen te genereren. Het verschilt echter per persoon hoeveel je ermee kunt verdienen. Voor sommige mensen is dit hun nummer één verdienmodel. Voor andere mensen zorgt het enkel voor wat bijverdiensten. Het is vooral belangrijk dat je gemotiveerd blijft, jezelf blijft vernieuwen en het op de juiste manier aanpakt. 

Beginnen met het maken van een affiliate website in 5 stappen 

Een affiliate website begin je niet zomaar. Het is zaak om de juiste stappen te volgen en hier kan tijd in gaan zitten. Wil je weten hoe je een affiliate website kunt opbouwen? Lees hieronder welke stappen je kunt zetten voor het bouwen van een affiliate website. 

Stap 1: Kies een niche 

Het is goed om een plan voor jezelf op te stellen. Het kiezen van de juiste niche is daarom de allereerste stap die je moet gaan zetten. Een niche kun je eigenlijk zien als het onderwerp waarin jij de producten promoot. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor elektronica. Elektronica is een brede niche waarin je verschillende soorten producten kunt promoten, denk hierbij onder andere aan stofzuigers of wasmachines. 

Belangrijk is dat je een niche kiest waar jij een passie voor hebt. Als je helemaal niets hebt met elektronica, dan is het ook geen goede keuze om hier een affiliate website over te gaan beginnen. Het kiezen voor een onderwerp waar jij passie voor hebt zorgt er namelijk voor dat je gemotiveerd blijft en je weet waarschijnlijk veel meer over het onderwerp. 

Hierdoor hoef je je eerst niet helemaal te verdiepen in een onderwerp dat je niet kent. Daarnaast schrijft het uiteraard veel makkelijker als het gaat om een onderwerp dat je ligt. Het promoten van een product zal dan ook eenvoudiger gaan. 

Stap 2: Kies producten die je wilt gaan promoten 

Een niche kan erg breed zijn. Het is daarom goed om te bedenken welk soort producten je precies wilt gaan promoten. Hierop kun jij straks je website gaan inrichten. Pin jezelf echter niet vast op de paar producten die je uitkiest. Gedurende de tijd kun je altijd kiezen voor andere producten en je website kan altijd iets worden aangepast. 

Stap 3: Kies een domeinnaam en start een website 

Nu je een beeld hebt van het soort niche en de producten die je wilt gaan promoten, is het tijd om een website te gaan starten. Belangrijk is om eerst een domeinnaam en webhosting pakket aan te schaffen. 

Een webhostingpakket is een webserver waarop jouw website straks vindbaar is. Belangrijk is dat je een webhostingspakket kiest die goed voelt voor jou. Als dit is gedaan, is het tijd om te beginnen met het maken van een website in WordPress. En wees gerust, voor het bouwen van een WordPress website heb je geen codering skills nodig. 

Stap 4: Zorg voor unieke content voor op de website 

Als je website eenmaal staat, is het zaak om de website zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bezoekers. Voordat je begint met affiliate marketing, is het belangrijk dat je website al staat en dat er iets te lezen valt voor de bezoekers. 

Zorg er daarom voor dat je alvast een paar artikelen schrijft in de niche waar jij straks producten voor wilt gaan promoten. Daarbij wil je uiteraard dat jouw website goed gevonden wordt in zoekmachines. Verricht daarom van tevoren een zoekwoordenonderzoek. De juiste zoekwoorden zorgen er namelijk voor dat de website sneller wordt gevonden. Onderzoek daarom eerst de zoekintentie van de toekomstige bezoeker. Waar is de bezoeker naar op zoek en komt dit overeen met jouw artikelen? 

Stel dat jij een artikel schrijft over ‘de beste wasmachine’, dan sluit dit aan bij bezoekers die op zoek zijn naar de beste wasmachine. Daarnaast heb je zoekwoorden met twee verschillende intenties. Informatieve zoekwoorden zijn vooral voor het vinden van informatie. Koopgerichte zoekwoorden zijn gericht op het promoten van een product. Hier krijg je mee te maken met affiliate marketing. 

Weet je welke zoekwoorden je kunt gebruiken? Dan kun je gaan beginnen met het schrijven van artikelen. Zorg voor unieke content en kijk ook vooral wat de concurrenten doen. Hoe pakken zij het aan en wat kun jij hier van leren? Speel hier slim op in. 

Stap 5: Meld je aan bij affiliate programma’s en affiliate netwerken 

Nu je een volledige website hebt met misschien al wat bezoekers, is het de volgende stap om je aan te melden bij een affiliate programma of een affiliate netwerk. We zullen je eerst uitleggen wat deze termen precies betekenen. 

Affiliate programma

Sommige bedrijven hebben hun eigen affiliate programma. Zo zijn Bol.com en Amazon twee voorbeelden van bedrijven die beschikken over hun eigen programma. Het is dan ook de bedoeling dat je hun producten gaat promoten. 

Affiliate netwerk 

Een affiliate netwerk is een organisatie dat affiliatiepartners en adverteerders met elkaar in contact brengt. Dit kan jou helpen om adverteerders te vinden waarvan jij producten kunt promoten. Voorbeelden van affiliate netwerken zijn: Daisycon, PayPro en Tradetracker. 

Heb jij een affiliate programma of een affiliate netwerk gekozen? Dan kun je je hiervoor aanmelden. Vaak wordt jouw affiliate website beoordeeld door het netwerk of het programma. Er wordt hierbij gekeken naar de kwaliteit van je website. Is het goedgekeurd?  

Dan mag je gaan beginnen met het promoten van producten. Dit doe je door middel van affiliate links. Dit zijn de links die bezoekers naar het desbetreffende product leiden. Deze links dien je te plaatsen in de artikelen die je op de website neerzet. Is dit gelukt? Dan is het vooral afwachten of er op de affiliatelinks wordt geklikt. 

Tips voor een succesvolle affiliate website

Nu je weet hoe je een affiliate website kunt opbouwen, is het goed om je te richten op het creëren van een verdienmodel. Met alleen het opzetten van een website ben je er namelijk nog niet. We hebben daarom de belangrijkste tips voor je opgesteld die je helpen bij het creëren van een succesvolle affiliate website. 

1. Blijf jezelf vernieuwen 

Het is belangrijk dat de content op jouw website aantrekkelijk is voor eventuele bezoekers. Zorg er daarom voor dat de informatie up-to-date is en blijf je vooral verdiepen in de behoefte van de klant. 

Waar is de klant precies naar op zoek? Kijk vervolgens of jouw artikelen hierop aansluiten. Ook is het belangrijk dat de website er aantrekkelijk uit ziet voor bezoekers. Ben je toch niet helemaal tevreden over het ontwerp? Wees niet bang om het aan te passen. Dit zorgt uiteindelijk alleen maar voor verbetering. 

2. Gebruik Call-to-actions 

Call-to-actions zijn bedoeld om de bezoekers actie te laten ondernemen. Zorg ervoor dat je dit op een aantrekkelijke manier doet, waardoor bezoekers op de affiliate link zullen klikken. Plaats een call-to-action op de juiste plek in het artikel. Belangrijk is om altijd met een kritische blik naar het artikel te kijken. Zou jij hierop klikken als je een bezoeker was? Vind je het lastig om dit over jouw eigen website te bepalen? Vraag een vriend(in) of familielid om kritisch naar de website en de artikelen te kijken. 

3. Creëer een mailinglijst 

Je kunt ervoor kiezen om een mailinglijst op te bouwen. Hierdoor bereik je direct de potentiële klanten. Je kunt bijvoorbeeld mails met aanbiedingen versturen. Dit kan ervoor zorgen dat de klanten eerder het product aan zullen schaffen. Daarnaast is e-mail marketing één van de goedkoopste vormen van online marketing. Gemiddeld verdien je iedere euro die je hierin steekt tot wel 40 keer terug.

4. Blijf gemotiveerd 

Belangrijk is om gemotiveerd te blijven. Wees erop voorbereid dat je niet vanaf het begin al enorme inkomsten zult genereren. Affiliate marketing heeft tijd nodig. Blijf bij jezelf bedenken waarom je ermee bent gestart en zorg ervoor dat je de website niet verwaarloosd. Motivatie is de key, maar dit geldt uiteindelijk voor alles. 

Conclusie

Het bouwen van een affiliate website is een vak apart. Tijdens het bouwen van de website dien je namelijk rekening te houden met verschillende factoren. Belangrijk is dat je een niche kiest voor de producten die jij gaat promoten, weet welke producten je wilt gaan promoten, zorgt voor unieke content en je aanmeldt bij een affiliate programma of een affiliate netwerk. 

Zodra jouw aanmelding is goedgekeurd, kun je gaan beginnen met het plaatsen van de affiliate links in de artikelen die op je website worden gepubliceerd. Als bezoekers op deze links klikken en de producten uiteindelijk aanschaffen, dan ontvang jij hier commissie op. 

Nadat je de website hebt opgezet is het goed om jezelf te blijven vernieuwen. Zorg ervoor dat de informatie op de website helemaal up-to-date is en laat de website vooral niet verwaarlozen. In het begin kan het zijn dat je hard moet werken voor weinig resultaat. Dit kan demotiverend werken, maar geef vooral niet op. Gemotiveerd blijven zorgt ervoor dat je uiteindelijk jouw doel kunt bereiken. Blijf doorgaan en heb vooral geduld, hoe lastig dit soms ook kan zijn. Heb je de eerste inkomsten binnengekregen? Hard werken loont altijd en dit is precies de reden waarom jij waarschijnlijk bent gestart met affiliate marketing. En onthoud, Affiliate marketing is een van de makkelijkste manieren om online geld te verdienen.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *