Wetgeving voor drones in Nederland voor zakelijk gebruik

 Wetgeving voor drones in Nederland voor zakelijk gebruik

Wil je in Nederland met een drone vliegen, dan zijn er twee verschillende soorten wetgeving. Zo heb je wetgeving voor particulieren en wetgeving voor zakelijk gebruik. Het kan zijn dat je nieuw bent in de drone wereld en dat je er van alles over wilt weten. Met dit artikel krijg je de beste tips als je besluit om in Nederland met een drone te vliegen. Heb je interesse om een opleiding te volgen om legaal met een drone te kunnen vliegen? Volg een drone opleiding via EUdronebewijs.nl om een certificaat te behalen.

Hoe zit het met particuliere wetgeving?

Ben je een particulier, dan mag je natuurlijk bijna overal in Nederland gewoon met een drone vliegen. Wel moet je je aan de voorgeschreven regels houden. Op veel plaatsen mag je in Nederland je drone opzetten, maar je mag niet met je drone overal in het land vliegen. Dat is niet heel raar, want vliegen met een drone kan soms best gevaarlijk en listig zijn. Vandaar dat je drone altijd zichtbaar moet zijn voor jezelf. Boven een vliegveld vliegen en boven aaneengesloten bebouwing is in Nederland een echte no-go.

Waar mag je niet met je drone vliegen?

Je mag dus absoluut niet vliegen in de buurt van vliegvelden. Het gaat dan om een straal van drie kilometer. Ook aaneengesloten bebouwing mag je je drone niet doen laten opstijgen. Denk aan dorpen, steden en ruimten gebruikt voor recreatie, commerciële activiteiten en huisvesting. Op bekende drone websites kun je heel mooi een kaart vinden waar je kunt zien waar je niet met je drone mag vliegen. Het beste is om deze digitale kaarten aan te houden, want als je toch met je drone vliegt op niet acceptabele omgevingen kun je een boete riskeren. En natuurlijk is het gewoon heel gevaarlijk.

Wat zijn de straffen als je je niet aan de regels houdt?

Houd je je niet aan de wetgeving, dan kunnen daar natuurlijk consequenties aan vastzitten. Ben je een particulier, dan zul je vaak een eerste waarschuwing krijgen. Maar ook kun je met illegaal drone vliegen hogere straffen en boetes riskeren. De straf is afhankelijk van de ernst, de soort overtreding en de hoeveelheid. Let dus gewoon altijd op dat je je drone laat opstijgen in een legaal gebied in Nederland. Wil je op een beroepsmatige manier met een drone vliegen, dan heb je een speciale vergunning nodig. Het gaat dan om een ROC vergunning, of een ROC Light vergunning. Je kunt deze speciale vergunning aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *