Welke subsidies zijn er voor zakelijke zonnepanelen?
Er zijn veel zonnepanelen subsidies voor zakelijke toepassingen. Dat maakt ze aantrekkelijker om te plaatsen. De overheid wil immers graag dat de klimaatdoelstellingen worden gehaald. Die subsidies en regelingen kunnen per bedrijf wel verschillen. Het is goed om eens te bekijken hoe het precies in elkaar zit.
Welke zakelijke subsidies zijn er?
Er zijn vijf subsidies en regelingen waar je voor kan gaan als bedrijf. Vier ervan zijn fiscale regelingen. Dat betekent dat je investeringskosten deels kan afschrijven of aftrekken. Dit levert een belastingvoordeel op. Daarnaast is er ook nog een exploitatieregeling. Dit betekent dat het opwekken van zonnestroom een bedrijf geld kan opleveren. Het is zeker de moeite waard om dit allemaal te bekijken.
Subsidies voor grotere projecten
Er zijn allerlei subsidies voor grote projecten, zoals SDE++. Dit maakt het verschil in kostprijs tussen grijze stroom en zonnestroom niet bestaand. Het biedt jou een vergoeding voor de energie die je zakelijk opwekt. Dit is aantrekkelijk wanneer je een zakelijke aansluiting die groter dan 3×80 Ampère is en een zonnestroominstallatie van 15.000 Wattpiek. Wanneer je hieraan voldoet, dan kan je dus met deze subsidie een goede slag slaan.
Subsidies voor kleinere projecten
Het is ook mogelijk om kleinere projecten van subsidie te voorzien. Zo is er de KIA. Dit is de investeringsaftrek. Daarmee kan je tot 28% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. De hoogte hangt wel af van de andere investeringen die je doet. Ook is er de EIA. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, mag je meer dan 50% aftrekken van de investeringskosten op de fiscale winst. Dan is er wel minimaal 25kW aan piekvermogen nodig. Al moet de aansluiting wel kleiner dan 3×80 Ampère zijn. Dan is er ook nog de MIA. Deze regeling laat je 36% van de investeringskosten op de fiscale winst aftrekken. Dan moeten de panelen wel op de Milieulijst staan. Je kan deze gebruiken als je minimaal €2500,- investeert per jaar.
De willekeurige afschrijving
De laatste regeling die bestaat is de Vamil-subsidie. Dit is een fiscale regeling. Je kan ermee tot wel 75% van de investering in de zonnepanelen afschrijven. Het is belangrijk dat de zonnepanelen op de milieulijst staan en dat je minimaal €2.500,- investeert. Bovendien moet je dit binnen 3 maanden na de opdracht aangeven. Op die manier kan je dan van deze regeling gebruikmaken. Het is belangrijk om hier goed mee om te springen.