Wat moet je doen tijdens een sollicitatiegesprek?

 Wat moet je doen tijdens een sollicitatiegesprek?

Heb je al veel tijd besteed aan het solliciteren en het doorzoeken van alle vacatures Groningen en omstreken? En heb je nu een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek, maar kan je wel wat hulp gebruiken bij de voorbereiding? In dit artikel leggen we uit hoe je jezelf het beste kunt presenteren aan de werkgever tijdens het sollicitatiegesprek en hoe je kunt laten zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor die fantastische baan. Lees verder!

Verdiep je in het bedrijf

Waarschijnlijk heb je dit al gedaan tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief, maar het is belangrijk om nog een laatste keer alles te bekijken wat je online over het bedrijf kunt vinden. De werkgever zal je hoogstwaarschijnlijk vragen waarom je denkt dat je goed bij het bedrijf past en een antwoord als “ik zocht naar banen in de buurt” is natuurlijk niet voldoende. Neem de tijd om de website en social media van het bedrijf te bekijken en zoek indien mogelijk de werkgever zelf op LinkedIn op. Dit zal je een beter beeld geven van het bedrijf en je in staat stellen eventuele vragen over het bedrijf te beantwoorden.

Lees de vacature nogmaals door

Voordat je het sollicitatiegesprek ingaat, is het belangrijk om de vacature nogmaals goed door te lezen. Hierin staan namelijk de functie-eisen en het profiel van de gewenste kandidaat beschreven. Leer bijvoorbeeld de vereiste competenties uit je hoofd en bekijk hoe jij deze zelf beheerst. Onthoud dat hier waarschijnlijk vragen over gesteld zullen worden.

Bereid je eigen verhaal goed voor

Het sollicitatiegesprek draait niet alleen om de baan, maar ook om jou als persoon. De werkgever wil waarschijnlijk zoveel mogelijk over jou te weten komen, waaronder jouw opleiding, werkervaring, prestaties, cursussen, trainingen en hobby’s. Het is verstandig om van tevoren duidelijk te hebben hoe je jezelf wilt presenteren en wat je precies wilt vertellen. Je kunt bijvoorbeeld alles opschrijven of het gesprek oefenen met een vriend of vriendin om je goed voor te bereiden.

Competenties

Tijdens het sollicitatiegesprek zullen ook jouw competenties worden besproken. Hierbij wordt gekeken naar waar je goed in was bij je vorige baan, waar je vaak complimenten over krijgt en hoe je in een team werkt. Het is verstandig om een lijstje te maken van jouw goede en slechte eigenschappen ter voorbereiding. Als je niet precies weet wat jouw vaardigheden zijn, kun je rondvragen bij vrienden en familie hoe zij jou zouden omschrijven.

Kies je outfit

Ongeacht of je solliciteert bij een formeel bedrijf of een hippe startende onderneming, een verzorgde uitstraling is bij iedere organisatie van belang. De kleding die je draagt zegt iets over jou als persoon en hiermee maak je een belangrijke eerste indruk. Dus zorg voor een verzorgde en frisse look!

Maak een vragenlijst

Een vraag die vaak wordt gesteld, maar nog niet genoemd is, is: heb je zelf nog vragen? Een sollicitatie is tweeledig: niet alleen kijkt de werkgever of jij bij de organisatie past, maar het is net zo belangrijk dat jij jezelf ziet werken bij deze organisatie en in deze functie. Stel daarom enkele vragen die voor jou belangrijk zijn en toon oprechte interesse in het werk!

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *