Wat is een exitgesprek en hoe gaat het in zijn werk?

 Wat is een exitgesprek en hoe gaat het in zijn werk?

Als een medewerker vertrekt bij een werkgever, dan wordt er steeds vaker een exitgesprek georganiseerd. Dit is niet verplicht, maar meestal werkt een vertrekkende medewerker hier wel aan mee.

Een exitgesprek is een soort “interview” met de persoon die het bedrijf of de organisatie gaat verlaten. In dit gesprek kan deze persoon de werkgever meer vertellen over de reden dat hij/zij vertrekt. Ook is het een goede gelegenheid om feedback te vragen over de manier van werken en hoe de medewerker zijn tijd ervaren heeft.

Waarom een exitgesprek?

Het voordeel van een exitgesprek is dat de medewerker al vertrekt. De persoon zal dus een minder “gefilterd” verhaal vertellen en vrij durven spreken bij het delen van feedback. Je kunt deze feedback vervolgens gebruiken om processen en de manier van werken in je organisatie te verbeteren.

Ook kan het voorkomen dat een vertrekkende medewerker negatieve feedback deelt over andere medewerkers van de organisatie. Dit kan natuurlijk lastig zijn om naar te luisteren, maar het is wel waardevol om te weten hoe de medewerker zijn/haar tijd bij de organisatie heeft ervaren.

Hoe om te gaan met feedback

Een exitgesprek is voor de vertrekkende medewerker natuurlijk een perfecte gelegenheid om feedback te geven. De persoon heeft niet veel te verliezen bij de organisatie, want hij of zij vertrekt. Toch zul je vaak zien dat de medewerker professioneel blijft. Toch zou het niet de eerste keer zijn dat een medewerker nog één keer een trap na geeft aan die vervelende manager of collega.

Neem de feedback dan ook serieus, maar vaar niet volledig blind op wat de vertrekkende medewerker zegt. Je hoort tijdens het exitgesprek maar één kant van het verhaal.

Een exitgesprek voorbereiden

Als werknemer hoef je een exitgesprek in principe niet voor te bereiden, maar het kan natuurlijk wel. Je kunt voor jezelf een aantal punten opschrijven die je wilt benoemen en/of waarover je feedback wilt delen.

Als werkgever is het wél aan te raden om een exitgesprek voor te bereiden. Veel werkgevers werken bijvoorbeeld met een formulier of vragenlijst om het exitgesprek in goede banen te leiden. Een voorbeeld van zo’n formulier vind je bijvoorbeeld hier: formulier exitgesprek.

Uiteraard kun je als werkgever deze vragenlijst aanpassen op basis van wat in jouw organisatie relevante vragen zijn om te stellen.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *