Top 5 maatregelen voor een energiezuinig bedrijfspand

 Top 5 maatregelen voor een energiezuinig bedrijfspand

Het kan bijna niemand ontgaan. Iedereen is bezig met energiebesparing. Of je nou een huishouden bent, een klein bedrijf of een groot bedrijf. Iedereen wil besparen en bijdragen aan een milieuvriendelijke samenleving. In deze blog delen we vijf effectieve maatregelen om jouw bedrijfspand energiezuiniger te maken. Hiermee verbeter je ook direct het energielabel van je bedrijfspand.

Verbeter je huidige energielabel

Het verbeteren van de energieprestatie van jouw bedrijfspand brengt veel voordelen met zich mee. Zo heeft het bijvoorbeeld een gunstig effect op de verhuur- en verkoopprijs. Ook voldoe je aan de verplichting. Een energielabel bedrijfspand is namelijk verplicht bij oplevering, verkoop en verhuur van je bedrijfspand. Voor kantoorgebouwen geldt dat ze per 1 januari 2023 minimaal over Energielabel-C moeten beschikken. Wil jij weten wat het energielabel van je bedrijfspand is of heb je energieprestatie-advies nodig? Schakel dan Energielabel Voor Mijn Pand in voor advies op maat.

Tip 1: Kijk of het dak goed geïsoleerd is

Bedrijfs- en winkelpanden zijn vaak standaard voorzien van een slecht geïsoleerd plat dak of er worden golfplaten gebruikt. De warmte loopt hierdoor makkelijk weg. Door het dak goed te isoleren zal er minder warmte weglopen. Wij kijken samen met jou of dakisolatie geschikt is.

Tip 2: Hoe is de gevel geïsoleerd?

Een geïsoleerde gevel zorgt ervoor dat de warmte moeilijk naar buiten kan. In de winter hoef je dan minder te verwarmen. Natuurlijk zorgt het er ook voor dat je in de zomer minder hoeft te verkoelen. Vaak beschikken bedrijfsruimtes over een airco. Die verbruikt zomers minder omdat de koude lucht binnen blijft. Naast gevelisolatie is ook het glas belangrijk. HR++ is het energiezuinigste glas. Het heeft een hogere isolatiewaarde dan dubbelglas. 

Een grote rol bij het energielabel voor een bedrijfspand is dus gevelisolatie.

Tip 3: Grond- en bodemisolatie

De voordelen van dak- en gevelisolatie zijn nu duidelijk. Daarnaast is vloer- en bodemisolatie ook een groot oppervlak. Er kan veel energie via de bodem naar buiten. Wanneer je het beste resultaat wil bereiken met isoleren raden wij aan alles in één keer te isoleren. 

Hiermee bedoelen wij het dak, de gevel en de bodem. Wanneer er een energielabel opgemaakt wordt, weegt isolatie zwaar mee.

Tip 4: De HR ketel

De meeste bedrijven worden nog verwarmd door een oude HR-ketel. Door deze te vervangen voor een nieuwe is een makkelijke besparing. Een andere optie is een warmtepomp. Dit is een duurzame optie.

Tip 5: Energiezuinige verlichting

Iedereen kent tegenwoordig wel LED verlichting. Dit is een relatief goedkope manier om het pand energiezuiniger te maken. Natuurlijk is dit vaak ook simpel. Een lamp omwisselen is meestal een makkelijk klusje. De led verlichting zal iets duurder zijn in aanschaf dan normale verlichting maar dit verdiend zich vaak binnen vier jaar terug.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *