Een AED in het bedrijfspand

 Een AED in het bedrijfspand

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is veel meer dan een medisch apparaat: het is een potentieel levensreddend hulpmiddel voor noodsituaties met hartstilstand. Volgens AED Solutions is de rol van een AED op bedrijfspanden en de argumenten voor de installatie van deze toestellen als een integraal onderdeel van de bedrijfsveiligheid belangrijk om te weten.

Wat is een AED en hoe werkt het?

Voordat we de voordelen van een AED op de werkplek evalueren, is het belangrijk om te begrijpen wat een AED is en hoe het functioneert. Een AED is een draagbaar medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om hartstilstand te behandelen door middel van defibrillatie, het toedienen van een elektrische schok om het hartritme te herstellen. 

In gevallen van plotse hartstilstand is de normale sequentie van de prikkel van het hart verstoord, waardoor het hart op een snelle en chaotische manier begint te kloppen (bekend als ventrikelfibrilleren). Dit leidt tot de ineffectieve contracties van het hart, resulterend in het onvermogen om bloed naar vitale organen te pompen.

De functie van een AED is het leveren van een elektrische schok onmiddellijk na een hartstilstand, om het hart te helpen zijn normale ritme te hervatten. Binnen een paar minuten na een hartstilstand kan een succesvol gebruik van een AED de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk verhogen. 

Een AED op de werkplek

Het idee om een AED op een werkplek te installeren kan lijken op voorbereid zijn op het ergste. Het is echter een potentiële investering in de veiligheid en gezondheid van de werknemers, waarbij minuten van belang kunnen zijn.

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Occupational Safety and Health toonde aan dat maar liefst 10-15% van de sterfgevallen op de werkplek het gevolg zijn van een plotselinge hartstilstand. Elke minuut die verstrijkt na een hartstilstand zonder defibrillatie, vermindert de overlevingskansen van de patiënt met 7-10%.

Het installeren van AED’s op strategische locaties in bedrijfspanden, zoals in vergaderzalen, personeelsruimtes en bij ingangen, kan de tijd die nodig is om toegang te krijgen tot deze apparaten aanzienlijk verkorten, in vergelijking met wachten op medische hulpdiensten om ter plaatse te komen.

Regelgeving en richtlijnen

Op het punt van regelgeving, bestaat er niet een specifieke wet die bedrijven verplicht om AED’s op hun bedrijventerreinen te installeren. Echter, in veel jurisdicties vereisen de gezondheids- en veiligheidswetten wel dat bedrijven alle redelijke stappen nemen om hun werknemers te beschermen tegen gezondheidsrisico’s op de werkplek.

Dit kan inhouden dat bedrijven die situaties herkennen waarin een hartstilstand waarschijnlijk is, zoals bedrijven met personeel dat lijdt aan bepaalde hartziekten, of bedrijven waarin fysiek inspannend werk wordt verricht, AED’s zouden moeten installeren.

Daarnaast pleiten veel gezondheids- en veiligheidsorganisaties en hartstichtingen voor een breder gebruik van AED’s op openbare plaatsen en op werkplekken. Deze organisaties benadrukken dat een geïnformeerde en uitgeruste werkplek een belangrijke rol kan spelen bij het redden van levens in geval van een hartstilstand.

Training en ontwikkeling

Het hebben van een AED op de werkplek biedt de mogelijkheid om medewerkers te trainen in het gebruik ervan. Het is belangrijk dat medewerkers niet alleen weten waar de AED zich bevindt, maar ook zijn getraind om hem te gebruiken.

Een gemiddeld persoon kan worden getraind om een AED correct te bedienen. In veel regio’s zijn er organisaties die cursussen bieden die specifiek zijn gericht op het gebruik van een AED. Het is aan te raden om een aantal werknemers op te leiden die het apparaat veilig en effectief kunnen bedienen in geval van een noodgeval.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *