Alles wat je moet weten over het MeerJaren Onderhoudsplan (MJOP)

 Alles wat je moet weten over het MeerJaren Onderhoudsplan (MJOP)

Een MJOP, oftewel een MeerJaren Onderhoudsplan, is een rapport. In dit rapport vind je wat de kosten van onderhoud zijn en wat voor onderhoud er precies moet plaatsvinden. Het MeerJaren Onderhoudsplan heeft te maken met de gemeenschappelijke zaken van de Vereniging van Eigenaars, oftewel de VvE. Bij gemeenschappelijke zaken kun je denken aan de gevel en het dak, maar ook aan de kozijnen en het trappenhuis.

Wat moet er verwerkt worden in het MeerJaren Onderhoudsplan?

Er zijn drie belangrijke elementen te vinden in het MeerJaren Onderhoudsplan. Het rapport moet aangeven over wat voor bouwdeel het precies gaat, wanneer het aan herstel of vervanging toe is en hoeveel het moet gaan kosten. In het bouwdeel vind je waar het omgaat, denk aan dak, dakgoot, gevel, kozijnen etc. In het cyclus gedeelte vind je hoe lang een bouwdeel precies mee gaat en wanneer er vervanging of herstel moet plaatsvinden. En de kosten moeten worden beschreven van de vervanging of het herstel van het bouwdeel. Het is belangrijk dat alle bouwdelen worden beschreven in het Meerjaren Onderhoudsplan. Vaak wordt een plan gemaakt voor tien jaar. Heeft bijvoorbeeld een dak een levensduur van vijftien jaar, dan moet dit ook worden beschreven in het rapport. Zo kan er voldoende gereserveerd worden.

Combineer een MeerJaren Onderhoudsplan met een conditiemeting

Het is slim om een MeerJaren Onderhoudsplan in combinatie te doen met een conditiemeting. In deze meting staan namelijk alle bouwdelen, zoals ook in het plan, en of ze misschien direct onderhoud nodig hebben. In het Meerjaren Onderhoudsplan wordt namelijk alleen gekeken naar de gemiddelde levensduur en niet wat de huidige staat is van de bouwdelen. Dat kan voor een vertekend beeld zorgen.

Het vaststellen van een reservering

Via de wet is het voor elke Vereniging van Eigenaren verplicht om een reservefonds te hebben en op te bouwen en een bedrag dus jaarlijks reserveren. Dit fonds moet voldoende genoeg zijn om het pand goed te kunnen onderhouden. De hoogte van dit reservefonds bepalen is het best vast te stellen in een MeerJaren Onderhoudsplan. Het is overigens niet heel slim om een percentage van de waarde van de herbouw te hanteren of andere vuistregeltjes. Het is dus voor de Vereniging van Eigenaar verplicht om een reservefonds op te bouwen en dit geld moet op een aparte rekening staan.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *