3 Tips voor een veilig magazijn

 3 Tips voor een veilig magazijn

Op de werkvloer zit een ongeluk in een klein hoekje. Wel is het zo dat ongelukken op de werkvloer de laatste jaren in Nederland zijn verminderd, maar het is nog niet nihil. Werkgevers moeten daar actief iets aan doen, zoals een stapelaar certificaat voor werknemers. In een magazijn met gereedschappen, veel dozen en verschillende voertuigen, is de kans groot op een ongeval. Een aantal tips om een veilig magazijn te creëren.

1. Maak gebruik van opvallende kleding

Een veilig magazijn begint bij jezelf. Een handige tip is dan ook om te investeren in opvallende en goede veiligheidskleding en schoenen voor werknemers aan het werk op de werkvloer. Zo zorgt een fel geel fluorescerend hesje al snel voor meer zichtbaarheid. Dit is veel beter dan een donkere jas. Zo zien medewerkers je sneller en kan je sneller handelen in het geval van nood. Is er bij een werkplek veel opgestapelde spullen, dan is het aan te raden om een goede veiligheidshelm te dragen. Veel mensen weten dit niet, maar producten van 100 gram kunnen al veel schade brengen als het naar beneden valt. Draag daarom altijd een veiligheidshelm, want dat biedt genoeg bescherming. Ook is het dus verstandig om te investeren in goede werkschoenen.

2. Losse spullen en rommel op de werkvloer altijd opruimen

Voeg bij de werkplanning de volgende taak toe: het opruimen van losse spullen en rommel op de werkvloer. Wat het meest ideale is, is dat personeel op de werkvloer rommel gelijk opruimt. Dat is niet altijd mogelijk, want werk- of tijdsdruk en daarom doe je er verstandig aan om een aantal momenten tijdens de dag uit te kiezen wanneer iedereen rommel op de vloer opruimt. Laat iedereen een rondje lopen en ruim de rommel op. Bij losse spullen zoals afval, gereedschap of planken kunnen werknemers makkelijk over struikelen. Dit gebeurt sneller en vaker dan je denkt. Ga actief op zoek naar losse spullen en ook dit ruim je op.

3. Voldoende zichtbare signalisatie aanschaffen

Met goede kwaliteit werkkleding en schoenen, veilige machines en veiligheidshekken ben je al goed op weg. Maar met dat ben je er alleen nog niet. Als het over veiligheid in een magazijn gaat, dan kun je hier beter te veel aandacht aan besteden dan te weinig. Je doet er verstandig aan om genoeg zichtbare signalisatie te kopen voor in je magazijn en rondom je magazijn. Tegenwoordig is er heel veel te koop op het gebied van signalisatie. Denk aan opvallende zebrapaden, opvallende kleuren en stickers.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *